Næringsværdi af kartoffelstivelse og majsstivelse

Kartoffelstivelse og majsstivelse er, som deres navne antyder, fremstillet af henholdsvis kartoffel og majs. Med en mellignende tekstur kan disse pulveriserede produkter tilsættes til bagværk, men bruges mere almindeligt som naturlige fortykningsmidler. Både kartoffel- og majsstivelse er forholdsvis lav i kalorier og indeholder lidt næringsværdi bortset fra deres resistente stivelsesindhold.

Definere kartoffelstivelse og majsstivelse

Kartoffelstivelse bør ikke forveksles med kartoffelmel, da det er fremstillet af stivelse udvundet af kartofler, der gennemgår en raffinering. Kartoffelmel er lavet af dehydrerede kogte kartofler, der er malet i et pulver. Kartoffelstivelse har lidt kartoffel smag. Majsstivelse er lavet af den stivelsesholdige del af en kornkerne – endospermen – og kaldes også nogle gange majsmel.

Næringsfakta

En 1 spiseskefulde servering af kartoffelstivelse har kun 40 kalorier pr. Portion og 10 gram kulhydrater og ingen kostfiber. En 1 spiseskefulde servering majsstivelse har 30,5 kalorier pr. Portion, lidt over 7 gram kulhydrater og en ubetydelig mængde kostfiber. Begge stivelser er ikke en god kilde til essentielle mineraler og vitaminer.

Modstandsdygtigt stivelseindhold

Kartoffelstivelse er kendt for at være en god kilde til resistent stivelse, nemlig type 2 resistent stivelse. Majsstivelse indeholder også noget resistent stivelse, nemlig type 1 resistent stivelse. Modstandsdygtig stivelse modstår fordøjelsen – dermed dens navn – og så passerer den gennem tarmene ufordøjet. På grund af dette er det en fremragende kilde til ernæring for de sunde bakterier i tyktarmen, som fungerer som en vigtig næringsmiddel til dig.

Brug af kartoffelstivelse og majsstivelse

Både kartoffel og majsstivelse anvendes som naturlige fortykningsmidler, og de kan bruges i stedet for mel til at tykke saucer, gravier, supper og gryder. Majsstivelse er en kornstivelse, så den tykes ved en højere temperatur end kartoffelstivelse, som er en knoldsstivelse. Men kartoffelstivelse har en silkere tekstur til den og giver mad et glossende udseende, hvilket kan være særligt attraktivt for saucer. Begge stivelser kan tilsættes i slutningen af ​​kogeprocessen, og klumper kan nemt undgås ved at gøre en opslæmning – blanding af stivelse og vand – inden det blandes. Fordi majsstivelse modstår længere madlavningstider bedre, skal du bruge det, hvis du tilføjer fortykningsmiddel ved Begyndelsen af ​​kogningen, og brug kartoffelstivelse, hvis du fortykker i slutningen af ​​kogningen.